Zajímají Vás informace z praxe?

Na náš blog pro Vás chystáme informace o optimalizačních systémech a jejich dopadech v praxi. Nenašli jste co jste hledali? Ozvěte se nám.

Chci vědět více

Co to je optimalizace dopravy a co by mohla znamenat pro Vaši firmu?

Doba čtení: 2 minuty

Optimalizace dopravy je proces, který se zaměřuje na efektivní využívání zdrojů a minimalizaci nákladů spojených s přepravou zboží. Jedná se o strategii, která umožňuje firmám plánovat dopravu tak, aby byla co nejefektivnější a zároveň splňovala požadavky zákazníků. V současné době, kdy jsou náklady na pohonné hmoty, provoz vozidel a pracovní sílu vysoké, je optimalizace dopravy klíčová pro konkurenceschopnost podniku.

Ve většině společností je plánování dopravy stále prováděno manuálně. To znamená, že dispečeři a vedoucí pracovníci často musí ručně vyhodnotit a sestavit rozvrhy pro každé vozidlo a trasu. Tento proces je časově náročný a náchylný k chybám. Dispečeři musí zohlednit mnoho proměnných, jako jsou hmotnost a rozměr objednávek, dostupnost řidičů nebo časová okna pro doručení. Ruční systém plánování také problematičtěji reaguje na nenadálé změny v dopravě.

Zavedení optimalizačního nástroje pro dopravu může mít řadu přínosů. Tyto nástroje využívají sofistikované algoritmy a výpočetní technologie k vytvoření optimálních tras Hlavní přínosy, které by mohlo zavedení optimalizačního nástroje přinést jsou:


  1. Snížení nákladů – optimalizace dopravy umožňuje efektivnější využívání vozidel, řidičů a minimalizaci ujetých kilometrů. Algoritmy dokáží vybrat optimální trasy a zahrnout více zásilek do jedné jízdy, což snižuje počet potřebných vozidel a kilometrů ujetých při doručování.

  2. Zvýšení produktivity – systém optimalizace dopravy umožňuje automatizaci procesu plánování tras. To uvolňuje čas dispečerů a manažerů, kteří se mohou věnovat jiným důležitým úkolům. Díky tomu se zvyšuje celková produktivita a efektivita pracovníků.

  3. Zvýšená spokojenost zákazníků – optimalizace dopravy umožňuje společnostem zákazníky požadované časy doručení. Navíc jsou zákazníci informováni o přesném čase doručení, což zvyšuje jejich spokojenost.

  4. Flexibilita a reaktivita – optimalizační nástroje pro rozvoz jsou schopné reagovat na změny v reálném čase. Pokud dojde k neočekávaným událostem, systémová práce zjednodušuje řešení situace. To zvyšuje flexibilitu a schopnost společnosti reagovat na změny okolností.

  5. Reporting a controlling – mimo snížení nákladů během plánování umožňuje zavedení optimalizačního nástroje snížit náklady i díky controllingu a reportingu. V případě vícenájezdů umožňuje ověřovat práci řidičů, reporting potom poskytuje informace důležité pro strategická rozhodování (nákladovost zákazníků, počty vozidel nutných k rozvozu, polohy dep atp.).

Pokud i Vy uvažujete, zda je možné ve Vaší společnosti využívat optimalizační nástroj a jaké přínosy by pro Vás tento systém měl, můžete se na nás obrátit pomocí kontaktního formuláře níže.

RinkaiRinkai

Proč by pro Vás RINKAI ROUTING mohl být to pravé?

  • Implementace a zkušební provoz ZDARMA.
  • Snížení přepravních nákladů až o 20%.
  • Zrychlení plánování dopravy.

Ozvěte se! Ukážeme vám RINKAI ROUTING v akci.

Děkujeme!
Vaše zpráva byla úspěšně odeslána.

Ozveme se Vám co nejdříve.